A Forum for all Vampires!
 
ИндексPortalCalendarВъпроси/ОтговориТърсенеПотребителиПотребителски групиРегистрирайте сеВход

Share | 
 

 Свещите и значението им

Go down 
АвторСъобщение
Роуз Хатауей
Runaway
avatar

Female Taurus Pig
Брой мнения : 126
Birthday : 16.05.1911
Join date : 01.04.2010
Age : 106

ПисанеЗаглавие: Свещите и значението им   Нед Апр 04, 2010 3:06 am

Не е известен произходът на свещите. Съществуват обаче данни, че свещи от пчелен восък са били използвани в Египет, а също и в Крит, някъде преди около 3000 г. пр. н.е. Освен от восък, свещи древните правили и от смола. Днес свещи се правят от пчелен восък, парафин, стеарин и други.

В Египет свещите са използвани в ритуали за предизвикване на съновидения. Сядали на тъмно с лице на юг и гледали пламъка, докато не им се привиди някое божество, след което лягали да спят, вярвайки, че именно това божество ще им се яви на сън и ще отговори на техни въпроси.

Около 200 г. н.е. свещите са масово използвани в езическите религиозни практики, по сведения на Тертулиан. По-късно свещите навлизат и в християнските църковни ритуали, главно като връзка с мъртъвците, украса и други, за католиците - гонене на демони, защита от нападения на вещици и други.

Свещите, също и техният пламък, са съставна част на класическата магия. През вековете свещите, ползвани за магия, са били с най-различна форма, големина, цвят и са били направени от най-различен материал и били комбинирани с всякакви специално подбрани за целите на конкретна магия масла, билки, талисмани. На свещите понякога се изрязват символи. Пламъкът се ползва за концентрация на намерението при медитация/ автохипноза.

За нуждите на магията се препоръчва свещите да се купят специално за тази цел, а не да се вземат ползвани. Както и след като една свещ е ползвана в ритуал, тя не следва да се ползва повече.

Формата и големината на свещите се избират според както подскаже вътрешната интуиция, че е най-подходящо.

Подборът на цвета на свещите, това, дали ще са с аромат и евентуално ако са - какъв точно ще бъде този аромат, е въпрос на себепознание.

В класическата магия свещите са неразделна част от магическия ритуал. Със свещи в някои видове ритуали се отбелязват посоките на света, като свещите могат да са едноцветни или в какви ли не цветове. Някои магически традиции препоръчват следния избор на цветове за свещите за обозначаване на посоките, както следва, примерно:

Изток - златист
Юг - червен
Запад - зелен
Север - син

Повечето магически школи препоръчват допълнително да се палят всякакви свещи, вкл. в качеството им на олтарен огън.

Някои магически школи делят свещите на видове:

- Олтарни. Това са две голями свещи (често бели или черни, или една бяла и една черна според зависи); Разполагат се в двата срещуположни края на магическия олтар и се палят винаги преди всички други свещи.

- Жертвени свещи. Тези свещи обикновено са в подходящ за целта на магията цвят и се разполагат на усет. Ползват се за концентрация/ медитация/ автохипноза по време на мигията.

- Дневни свещи. Става въпрос за свещи, ползвани в един ритуал с няколкодневна продължителност. Когато става въпрос за магия, която е планувано да се върши в няколко поредни дена, свещите не се сменят, а се горят на части за деня, според свършеното и от там името им. Обикновено стоят в предната дясна част на олтара, но не е задължително.


Много е важно да се осигури безопастност, когато се ползват свещи. Стаята трябва да е с възможност за проветряване, а в близост до свещите не следва да има запалими материали. Свещите трябва да са в свещници, а не да са лепени по капачки или нестабилно закрепени върху някакви подръчни подложки.

Свещите са олицетворение на стихията на Огъня и затова се използват най-вече в магии, свързани като цяло с именно тази стихия, т.е. в магии, целящи да донесат личностна промяна, творчество, вдъхновение, самоусъвършенстване, самоизразяване, активност, постоянство и целенасоченост, разкриване на индивидуалността. Посоката, символизираща Огъня като стихия е Юг.

Тъй като чрез цветовете се правят и редица асоциативни връзки, което дава възможност цветът да бъде използван в качеството му на код или на символ, е цветът на свеща трябва да е внимателно подбран според личният символен усет за цвят, който е специфичен за всеки човек.

Обикновено в различните магически школи въпреки това се дават значения на цветовете. Тези класификации са най-различни и често противоречиви. Давам само информативно най-разпространеното като идея за символи на цветовете на свещите и за какви цели се ползват обикновено:

Бяла свещ

Олтарна свещ/ жертвена свещ/ дневна свещ.
Символ: чистота, искреност, мъдрост, истиная лекотата, свобода, смърт.
В магическата практика се ползва: за изчистване на съзнанието от мисли и изобщо за очистителни ритуали, за успокоение.

Черна свещ

Олтарна свещ / жертвена свещ/ дневна свещ.
Символ: смърт, тайнственост, загадка, мрак.
В магическата практика се ползва: в магии за защита, за добиване на увереност в себе си. Също така се ползва за очистителни ритуали. В черната магия се ползва при медитация с цел опознаване на несъзнаваното.

Сива свещ

Жертвена свещ/ дневна свещ.
Символ: обаяние, очарование, неутралност, неутрализация.
В магическата практика се ползва: в магии за добиване на контрол над дадена ситуация.

Червена свещ

Жертвена свещ/ дневна свещ.
Символ: огън, горене, кръв, агресия, решителност, страст.
В магическата практика се ползва: за решавани на проблеми в личен аспект, свързани с недостатъчно решителност и в магии за любов, страст.

Зелена свещ

Жертвена свещ/ дневна свещ.
Символ: спокойствие, мекота, отпускане, стабилност, увереност.
В магическата практика се ползва: в магии, в които присъства стихията Земя (например магии за пари, за плодородие и други). А също се ползва и в магии, целящи да дадът отмора.

Жълта свещ

Жертвена свещ/ дневна свещ.
Символ: нетърпеливост, интуиция, комуникативност, интелект.
В магическата практика се ползва: в магии, свързани с развитие на интелекта, на творчеството, за уравновесяване на емоциите, за помощ в запомнането и обучението, за подобряване на комуникативни способности.

Оранжева свещ

Жертвена свещ/ дневна свещ.
Символ: храброст, здраве, творчество, активност, вътрешно равновесие, адаптация, авторитет, власт, спокойствие.
В магическата практика се ползва: в магии, свързани с промяна на някакви лични качества: например в магии за разрешаване на проблем, който изисква спокойна оценка на ситуацията, увереност и добра логика или в магии от типа, ако на човек му е тъжно и гадно по някакъв повод, пали такава свещ с идеята да му се оправи настроението.


Синя свещ

Жертвена свещ/ дневна свещ.
Символ: вода, вътрешна концентрация, вътрешно задълбочаване.
В магическата практика се ползва: при работа със сънища.


Виолетова свещ

Жертвена свещ/ дневна свещ.
Символ: емоционалност, тревожност, агресия, интуиция.
В магическата практика се ползва: в защитни ритуали.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
 
Свещите и значението им
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1
 Similar topics
-
» Нишани и значението им

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
Blood Addiction :: Тъмните изкуства :: Магьосничество-
Идете на: